Novice

now browsing by category

 

Podpis pogodbe za nakup novega gasilskega vozila

Na novomeškem rotovžu je v sredo, 25. oktobra 2023, potekal podpis pogodbe o nakupu in dobavi novega gasilskega vozila GVV-1, s katerim bomo gasilci PGD Prečna pomladili svoj vozni park. Z novim vozilom nam bo omogočeno lažje in še bolj učinkovito posredovanje na vseh vrstah intervencij.

Pogodbo o nakupu in dobavi novega gasilskega vozila sta podpisala predsednik PGD Prečna Andrej Kapš in Jani Zolar, direktor podjetja Svit-Zolar, d. o. o., ki bo dobavilo novo gasilsko vozilo. Pri podpisu pogodbe za nakup gasilskega vozila so bili prisotni še župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni, poveljnik javne gasilske službe Mestne občine Novo mesto Gregor Blažič in poveljnik PGD Prečna, Mitja Gričar.
Vrednost vozila z opremo je 120.000 evrov, od tega bo Mestna občina Novo mesto zagotovila 80.000 evrov, preostanek bomo prispevali gasilci sami oziroma s pomočjo sponzorjev.

Vozilo bo znamke Mitsubishi, model Fuso Canter in bo imelo štirikolesni pogon, kar je glede na številne travniške požare, kjer delujemo, izjemno dobrodošlo. Poleg raznovrstne gasilske opreme bo imelo tudi 1200 litrov vode. Novo gasilsko vozilo bo zamenjalo obstoječe vozilo za gozdne požare Mazda, katero bo prihodnje leto staro 27 let. Zaradi tega bo bistveno pripomoglo k večji mobilnosti in boljšemu delovanju ob požarih ter naravnih in drugih nesrečah. Vozilo bo dokončano do julija 2024, zatem bo sledil uradni prevzem.

Letos sicer gasilci PGD Prečna praznujemo 110 let delovanja, poleg novega vozila bomo v tem jubilejnem letu kupili tudi parcelo pri gasilskem domu, kjer nameravamo zgraditi novo garažo.

Razpis za nakup novega gasilskega vozila GVV-1

Prostovoljno gasilsko društvo Prečna praznuje v letošnjem letu 110 let delovanja. Ob tem visokem jubileju in zaradi starosti obstoječega glavnega intervencijskega vozila, bomo kupili novo gasilsko vozilo z vodo GVV-1. Predvideno vozilo je tovornjak Mitsubishi Fuso Canter 4×4.

Novo vozilo bo zamenjalo sedanje manjše vozilo za gozdne požare Mazda, katero bo ob menjavi prihodnje leto staro 27 let. Zaradi vsakoletnega povečevanja števila intervencij je tako vozilo nujno.

Leto:2017201820192020202120222023 (do maja)
Št. intervencij:24768228

Ocenjena vrednost investicije znaša 140.000 €. 60% sredstev bomo dobili s strani MO Novo mesto, preostali znesek moramo zbrati sami. Zaradi dobavnih rokov bomo podvozje za vozilo kupili v letošnjem letu, prihodnje leto pa dali izdelat nadgradnjo. Prevzem vozila je predviden poleti 2024.

Objavljamo javni razpis za dobavo vozila in izdelavo nadgradnje:

https://ejn.gov.si/ponudba/pages/aktualno/aktualno_jnc_podrobno.xhtml?zadevaId=26855

Hkrati se obračamo s prošnjo o sponzorstvu omenjenega vozila.

Vaše prispevke lahko nakažete na TRR: SI56 6000 0000 0824 571 (LON d.d.). Vsi sponzorji boste povabljeni na prireditev ob praznovanju 110. letnice in prevzemu novega vozila.

Za dodatne informacije smo vam na voljo na: 041 686 373 ali info@pgdprecna.si.

Za morebitno pomoč, se vam najlepše zahvaljujemo.

Z gasilskim pozdravom,

Na pomoč!

Požar na sredstvih vodnega prometa

30.1.2020

Ob 19.39 je pri naselju Češča vas, občina Novo mesto, na reki Krki gorel splav privezan ob brežini v velikosti 4 x 4 metre.

Požar smo, skupaj z GRC Novo mesto v večini pogasili z brega, v nadaljevanju pa sta dva gasilca opremljena z IDA sestopila na splav in naredila dokončno pogasitev. Prav tako smo zbrali morebitne dokaze ter jih predali predstavnikom Policije. Po končanem delu je del gasilcev ostal in osvetljeval kraj dogodka do končanja dela Policije.

Požar v skladiščni hali

2.10.2019

Ob 13.00 smo se udeležili gasilske vaje v tovarni zdravil Krka in ravno, ko smo se vrnili v gasilski dom, so zapiskali pozivniki, da gori objekt v kompleksu BTC v Češči vasi. Takoj smo odšli na požar in pogasili tlečo stropno luč skladiščne hale, do večje škode ni prišlo.

Črpanje vode

24.8.2019

Okoli 16.00 je območje občine Novo mesto zajelo neurje z močnim dežjem in točo. Na terenu smo gasilci iz gasilskih društev GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu, Kamence, Novo mesto, Otočec, Prečna, Ždinja vas, Smolenja vas in Vavta vas. Gasilci črpamo vodo iz stanovanjskih in proizvodnih objektov. Meteorna voda je zalila več cest, cestno podjetje bo poskrbelo za signalizacijo. Gasilci so izvlekli dve osebni vozili iz poplavljenega cestišča.

Florjanova maša 2019

V nedeljo, 5. maja 2019, smo se gasilci sektorja Novo mesto in Straže poklonili našemu gasilskemu zavetniku, svetemu Florjanu. Slovesna maša je bila v cerkvi sv. Antona Padovanskega v Prečni, v organizaciji PGD Prečna. Maše se je udeležilo 94 uniformiranih gasilcev iz 8 društev. Hvala vsem za sodelovanje

Vabilo na Florjanovo mašo

Vljudno vas vabimo na Florjanovo mašo sektorja Novo mesto in Občine Straža, ki bo v nedeljo, 5. maja, v cerkvi sv. Antona Padovanskega v Prečni.

Zbor uniformiranih gasilcev je ob 9.30 pred domom KS Prečna (bivša osnovna šola).

PGD Prečna

Požar v naravi

31.3.2019

Ob 16:33 smo dobili poziv, da gori suha trava in podrast v Podbrezniku. Na poziv se nas je javilo 6 operativcev. Na srečo so požar pogasili občani, tako da večje gmotne škode ni bilo

Reševanje mačka

17.2.2019

Ob 10.00 smo v Suhorju, gasilci PGD Prečna s pomočjo lestve rešili mačka z drevesa.

Dimniški požar

14.1.2019

Ob 18:09 smo dobili poziv o dimniškem požaru. Na intervencijo se je odpravilo 6 naših operativcev. Pregledali smo dimnik s termo kamero in ga očistili. Večje škode na srečo ni bilo.